+40 374 885 692

Componentele tarifului RETIM explicate – Municipiul Arad

Tariful plătit de o persoană pentru serviciul de colectare, transport separat și management al deșeurilor în Municipiul Arad se compune din următoarele elemente:

componenta tarif retim arad

1. Colectare și transport separat

Tariful de colectare și transport separat reprezintă 35,5% din total. Aceasta este procentul din factură ce revine operatorului RETIM.

2. Tarif de sortare

Sortarea deșeurilor, operațiune în sarcina operatorului care administrează Stația de Sortare Arad contribuie și ea cu 12,8%.

3. Tarif de depozitare

Depozitarea deșeurilor de către compania responsabilă pentru Depozitul Ecologic Arad adaugă alte 9,5% la tarif.

4. Tarif de compostare

Compostarea reprezintă 8,5% din total. Acest serviciu se realizează de către operatorul Stației de Compost Arad.

5. Contribuția pentru Economia Circulară (CEC)

CEC-ul este o taxă direcționată către Bugetul de Stat și constituie 17,7% din tarif.

6. Taxa pe valoare adăugată (TVA)

TVA-ul este 16% din total.

Tariful total aplicabil din 24 aprilie 2024 este de 18,77 lei/persoană/lună.

Cum puteți reduce factura?

Pentru a beneficia de o reducere a facturii lunare, este esențial să colectați separat deșeurile. Iată cum puteți face acest lucru:

  • Depuneți ambalajele din sticlă golite și clătite (la nevoie) în recipientele stradale de tip „Clopot verde”, container verde sau în insula ecologică (compartimentul verde, marcat corespunzător).
  • Depuneți deșeurile din plastic și metal doar în recipientele de culoare galbenă (sac, pubelă, container sau insulă ecologică). Acestea se introduc în recipient după ce au fost golite, clătite (la nevoie), pliate, turtite sau strivite.
  • Depuneți deșeurile din hârtie și carton doar în recipientele de culoare albastră (sac, pubelă, container sau insulă ecologică). Acestea se introduc în recipient după ce au fost pliate, turtite sau strivite.
  • Depuneți deșeurile biodegradabile doar în recipientele de culoare maro (pubelă, container sau insulă ecologică). Acestea se introduc în fără pungă de plastic.

Cum se aplică reducerea prin OIREP

OIREP (Organizația care Implementează Răspunderea Extinsă a Producătorilor) are rolul de a ajuta producătorii și importatorii de bunuri ambalate să își indeplinească obligațiile legale de reciclare și valorificare a deșeurilor din ambalaje.

Prin colectarea separată corectă, se crește gradul de valorificare prin reciclare a ambalajelor. Fondurile colectate de la producători sunt utilizate de OIREP pentru a oferi o reducere colectivă aplicabilă facturii fiecărui utilizator din comunitatea care contribuie la colectarea separată a deșeurilor. Astfel, reducerea facturii este un beneficiu colectiv, nu individual, încurajând toată comunitatea să participe activ la reciclare. În concluzie, cu cât colectăm mai corect, separat și evitând contaminarea deșeurilor, cu atât creștem gradul de recuperare a ambalajelor și, implicit, reducem factura pentru noi și pentru ceilalți utilizatori din localitatea de care aparținem.

De exemplu, arădenii beneficiază în acest moment de o scădere de aproximativ 0,40 lei/lună din factura de colectare a deșeurilor.

Angajamentul nostru pentru Zona 1 Arad

  • Deservim aproximativ 207.000 persoane, 5.742 agenți economici și 426 instituții publice;
  • Operăm cu 55 gunoiere și autospeciale, 60 șoferi și 134 muncitori;
  • Distribuim anual 1.550.000 saci albaștri și 670.000 saci galbeni pentru colectarea separată a deșeurilor.

Contact

Pentru orice întrebări suplimentare aveți, echipa RETIM poate fi contactată prin Call Center la numărul de telefon +40 374 885 692, de luni până vineri, între orele 07:00–19:00 sau prin email la arad@retim.ro.

*De reținut: tarifele pentru colectarea, transportul și tratarea deșeurilor sunt stabilite și pot fi modificate doar prin hotărâri ale Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Sistem Integrat de Gestionare a Deşeurilor Judeţul Arad (ADISIGD Arad) și/sau ale Consiliul Județean Arad.

INAPOI LA STIRI