Pe 28 mai, Radu Merica, CEO RER Ecologic Group, a participat online la conferința „Circularitatea materialelor textile – Un viitor sigur”, organizată de Coaliția pentru Economia Circulară – CERC, în parteneriat cu ARETEX – Asociația Română pentru Reutilizare și Reciclare Textile, EuRIC Textiles (inițiativă a Confederației Europene a Industriilor de Reciclare – EuRIC) și BACT – Asociația Bulgară pentru Textile Circulare.
Evenimentul a reunit actori relevanți din domeniul reciclării textile și a abordat teme esențiale privind tranziția către un sistem circular pentru acest tip de deșeuri.
Intervenția domnului Radu Merica a avut loc în cadrul celui de-al doilea panel, intitulat „Colectarea deșeurilor textile – implementare și provocări”, unde s-a discutat despre realitățile operaționale, provocările și oportunitățile care însoțesc colectarea separată a textilelor.
„În ultimii ani ne-am confruntat cu mai multe schimbări. Totul a început cu o simplă colectare a gunoaielor și depunerea acestora la groapă. Apoi a apărut colectarea separată a deșeurilor, sortarea în vederea reciclării și tratarea pentru depozitarea în depozite ecologice. Acum discutăm despre colectarea separată a fracției de deșeuri textile. De-a lungul timpului ne-am adaptat permanent pentru a îmbunătăți logistica, pentru a găsi mijloace de transport adecvate, astfel încât acestea să fie colectate curate și într-un flux separat față de celelalte categorii. Colectarea separată este doar primul pas, însă aceste textile trebuie să ajungă în stații dedicate de sortare, pentru a stabili ce este sau nu reutilizabil, pentru a fi separat pe categorii de materiale în vederea reciclării etc.” – Radu Merica, CEO RER Ecologic Group
Începând cu 1 ianuarie 2025, în România a intrat în vigoare obligația colectării separate pentru deșeurile textile. Această măsură, deși generează costuri operaționale suplimentare, reprezintă o oportunitate semnificativă pentru dezvoltarea unui sector economic circular, dacă textilele sunt colectate în vederea reutilizării și reciclării. Pentru ca acest sistem să funcționeze, este necesară susținerea sectorului second-hand și o definire clară a statutului deșeurilor textile.
Cum se desfășoară colectarea deșeurilor textile la RETIM?