+40 374 885 692

Județul Alba – Care sunt cele mai frecvente întrebări ale clienților după primele zile de colectare a deșeurilor? Operatorul răspunde aplicat

În data de 1 noiembrie 2021 Asocierea RER Vest – RETIM a început colectarea deșeurilor municipale în Zona 2 a județului Alba. Odată cu începutul acestei operațiuni, cetățenii au avut mai multe întrebări legate de bunele practici de colectare separată, când se vor livra recipientele, dacă aceștia pot depozita în saci deșeurile până când vor primi recipientele, care este programul de colectare al deșeurilor sau cum se procedează cu deșeurile vegetale sau din construcții.

Nu am primit încă pubela neagră. Cum procedez?

Pentru locuitorii din Sebeș și Cugir recipientele negre destinate colectării deșeurilor reziduale se vor livra progresiv până la sfârșitul acestei săptămâni, iar până atunci, cetățenii pot depozita în saci deșeurile, fiind colectate în felul acesta.

Pentru a consulta graficele de colectare vă reamintim că acestea sunt disponibile pe site-urile https://rervest.ro/utile/zona-alba/ și pe www.retim.ro/Alba, de unde pot fi și descărcate.

Cum trebuie colectate deșeurile? Scurt ghid pentru colectarea separată

URBAN

Locuitorii de la BLOCURI:

  • este pentru tot ceea ce nu este reciclabil, de exemplu – resturi de mâncare, coji de ouă, conținutul sacului de la aspirator.
  • este pentru deșeuri din hârtie și carton, de exemplu tetrapack, maculatură, cutii, ambalaje alimentare. Toate aceste deșeuri trebuie să fie curate și pliate pentru a eficientiza volumul din container.
  • este pentru deșeuri din plastic și metal, de exemplu PET, conserve, tuburi de alimente, folie de plastic. Toate aceste deșeuri trebuie să fie curate și pliate pentru a eficientiza volumul din container.
  • este pentru ambalaje din sticlă – sticle și borcane.

Locuitorii de la CASE

  • Recipientul negru este tot ceea ce nu este reciclabil punem în recipientul negru, de exemplu, resturi de mâncare, coji de ouă, conținutul sacului de la aspirator.
  • Sacul galben  este pentru deșeuri din hârtie și carton, plastic si metal. De exemplu tetrapack, maculatură, cutii, ambalaje alimentare, PET, PET, conserve, tuburi de alimente, folie de plastic. Toate aceste deșeuri trebuie să fie curate și pliate pentru a eficientiza volumul sacului.
  • Containerul verde este pentru ambalaje din sticlă – sticle și borcane.

RURAL

Pubela neagră este pentru tot ceea ce nu este reciclabil , de exemplu – resturi de mâncare, coji de ouă, conținutul sacului de la aspirator.

În containerul albastru se pot depozita oricând  deșeuri din hârtie și carton, de exemplu tetrapack, maculatură, cutii, ambalaje alimentare. Toate aceste deșeuri trebuie să fie curate și pliate pentru a eficientiza locul din container.

În containerul galben se pot depozita oricând deșeuri din plastic și metal, de exemplu PET, conserve, tuburi de alimente, folie de plastic. Toate aceste deșeuri trebuie să fie curate și pliate pentru a eficientiza locul din container.

În containerul verde se depozitează ambalaje din sticlă – sticle și borcane.

Cum se procedează cu alte categorii de deșeuri?

Colectarea deșeurilor din construcții se va realiza “la cerere” în urma apelurilor telefonice și se vor încheia contracte de prestări servicii separate. Sortarea la sursă trebuie să asigure un grad

cât mai mare de separare pe fracții și totodată evitarea poluării cu materiale interzise la colectare. Va fi efectuat controlul de calitate al deșeurilor preluate, urmând a fi refuzate deșeurile neconforme (de ex. deșeurile care conțin materiale periculoase sau deșeuri menajere, etc).

Deşeurile voluminoase sunt mobilier, covoare, obiecte mari de folosinţă îndelungată, etc. Vor fi colectate prin campanii trimestriale. Acestea vor fi anunțate din timp, prin mijloace mass-media și flyere distribuite utilizatorilor și vor cuprinde programul de desfășurare, punctele de staționare a containerelor speciale, precum și categoriile de deșeuri care vor fi colectate.

Deșeurile periculoase din deșeuri menajere sunt: ambalaje care conţin reziduuri de substanţe periculoase sau sunt contaminate cu substanţe periculoase. Vor fi colectate prin campanii trimestriale. Acestea vor fi anunțate din timp, prin mijloace mass-media și flyere distribuite utilizatorilor și vor cuprinde programul de desfășurare, punctele de staționare a containerelor speciale, precum și categoriile de deșeuri care vor fi colectate.

Pentru deşeurile vegetale care provin din parcuri, grădini, curţi şi alte spaţii verzi vă rugăm să vă informați la primăria de care aparțineți despre programele de colectare a acestui tip de deșeuri.

Deşeurile de echipamente electrice, electronice şi electrocasnice (DEEE) sunt colectate de către operatori dedicați în locuri amenajate special în acest sens.Acestea sunt: echipamente informatice şi de telecomunicaţii, echipamente de iluminat, dispozitive medicale (cu excepţia tuturor produselor implantate şi infectate), instrumente de supraveghere şi control, etc

Respectarea colectării separate a deșeurilor este o obligație pentru toți utilizatorii serviciului de salubrizare.

Date de contact

Pentru informații suplimentare, solicitări, sesizări puteți scrie pe adresa de email contracte.alba@rervest.ro  sau puteți suna la numărul de Call Center +40374885694 ,  de luni până vineri, între orele 07.00 – 19.00.

INAPOI LA STIRI