Conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 92/2021, producătorii și deținătorii de deșeuri au obligația a colecta separat deșeurile și să nu le amestece cu alte deșeuri sau materiale cu proprietăți diferite, iar operatorii de colectare au obligația de a verifica respectarea acestei prevederi.
Articolul 16
(1) Pentru asigurarea unui grad înalt de valorificare, producătorii de deșeuri și deținătorii de deșeuri, în cazul în care acest lucru este necesar, pentru respectarea prevederilor art. 15 și pentru facilitarea sau îmbunătățirea pregătirii pentru reutilizare, reciclării și altor operațiuni de valorificare, au obligația să colecteze deșeurile separat și să nu le amestece cu alte deșeuri sau materiale cu proprietăți diferite.
(2) Operatorii economici care colectează și/sau transportă deșeuri au obligația de a le verifica vizual dacă sunt separate corespunzător și de a le prelua separat și a nu le amesteca în timpul transportului cu alte deșeuri sau materiale cu proprietăți diferite.(…)
REGULAMENT de organizare și funcționare a serviciului public de salubrizare din județul Timiș prezintă regulile de colectare separată și deșeurile care nu trebuie să fie introduse în recipientele de colectare.
Art. 75
e) să asigure colectarea separată, pe categoriile reglementate și în condițiile în care au fost instruiți să o facă, în recipiente de colectare distinct inscripționate și amplasate în spații special amenajate, a deșeurilor pe care le-au generat în propria gospodărie sau ca urmare a activităților lucrative pe care le desfășoară;
k) să nu introducă în recipientele de colectare deșeuri din alte categorii decât cele pentru care sunt prevăzuți și marcați recipienții, din categoria celor periculoase cu regim special (periculoase, toxice, explozive), animaliere, provenite din construcții, din toaletarea pomilor sau curățarea și întreținerea spațiilor verzi ori provenite din diverse procese tehnologice care fac obiectul unor tratamente speciale, autorizate de direcțiile sanitare veterinare sau de autoritățile de mediu
În baza Contractului de concesiune încheiat între ADID Timiș și RETIM Ecologic Service S.A., operatorul are dreptul de a refuza ridicarea recipientelor care conțin deșeuri necorespunzătoare.
ART. 81
(1) În cazul colectării „din uşă în uşă” de la gospodării individuale şi al colectării de la utilizatori non-casnici, Operatorul poate refuza să preia deșeurile din acele recipiente care, în urma inspecţiei vizuale, sunt considerate neconforme cu criteriile de acceptare ale instalaţiei căreia îi sunt destinate respectivele deșeuri, situaţie în care va întocmi un proces-verbal de constatare a stării de fapt.
Contractul pe care l-ați încheiat cu RETIM menționează posiblitatea operatorului de a refuza să preia deșeurile considerate neconforme.
CAP. III Drepturile şi obligaţiile operatorului, ART. 7: Operatorul poate refuza să preia deşeurile din acele recipiente care, în urma inspecţiei vizuale, sunt considerate neconforme cu criteriile de acceptare ale instalaţiei căreia îi sunt destinate respectivele deşeuri, conform instrucțiunilor de colectare separată a deșeurilor prezentate în anexa 2, întocmind un proces-verbal de constatare în prezența a cel puțin un martor sau dovedind cu orice alte probe această stare de fapt.