+40 374 885 692
Plata la volum

ÎN CURÂND VEI PLĂTI ÎN FUNCȚIE DE VOLUM

1. Care este noutatea față de cum plătesc acum colectarea deșeurilor?

În curând persoanele fizice (gospodării și asociații de proprietari) vor plăti colectarea deșeurilor în funcție de volum. Până acum calculul facturii s-a realizat in funcție de numărul de persoane din gospodărie, cu un tarif fix per persoană și fără să țină cont de cantitatea totală colectată.

2. De ce se schimbă modul de calcul al facturii?

În iulie 2018 a fost adoptată Ordonanța de Urgență numărul 74 prin care se solicită introducerea conceptului “Plătești pe cât arunci”. Acest concept prevede măsurarea cantității de deșeuri colectate prin mai multe metode printre care și cea bazată pe calculul volumului recipientelor și a frecvenței de colectare (numărul de colectări lunare de la fiecare adresă).

3. Cum ne afectează acest lucru în județul Timiș?

Și în județul Timiș factura va fi calculată în baza volumului de deșeuri colectat de la fiecare gospodărie sau asociație de proprietari prin metoda descrisă mai sus. Vor fi introduse tarife diferențiate pentru deșeurile reziduale (pubela neagră) și deșeurile reciclabile (pubela sau sacul galben). Practic, 1 mc de deșeuri reziduale va costa de câteva ori mai mult decât 1 mc de deșeuri reciclabile, acest lucru stimulând colectarea selectivă a deșeurilor reciclabile.

4. Ce pot să fac pentru a plăti cât mai puțin?

Ca să poți să plătești cât mai puțin pentru factura de salubrizare va trebui sa generezi cât mai puține deșeuri și să respecți regulile de colectare, reducând totodată volumul colectat.

Urmează câteva reguli de colectare selectivă simple:

! Pune toate deșeurile reciclabile în pubela sau sacul galben. Consideră că orice ambalaj este reciclabil, deci toate ambalajele din plastic, metal și carton vor intra aici. De asemenea , maculatura, ziarele și revistele vor fi depozitate tot în recipientele galbene.

! Strivește deșeurile reciclabile pentru a le reduce volumul. Întrucat vei plăti în funcție de cât de voluminos este recipientul tău, este important ca deșeurile să ocupe cât mai puțin spațiu.

COLECTEAZĂ SEPARAT DEȘEURILE RECICLABILE STRIVEȘTE AMBALAJELE PENTRU A ECONOMISI SPAȚIU

! Aruncă orice ambalaj de sticlă în clopotul verde. Este interzisă depozitarea acestora în sacul sau pubela galbenă. Cioburile de sticlă contaminează deșeurile reciclabile! Din pubela neagră sticla nu mai pote fi recuperată și reciclată!

DEPOZITEAZĂ AMBALAJELE DE STICLĂ ÎN CLOPOTELE VERZI! DOAR AȘA POT FI RECICLATE

! Folosește pubela neagră doar pentru deșeurile reziduale. Nu arunca în aceasta deșeuri reciclabile, deșeuri din construcții, crengi, resturi de la tunderea gazonului sau obiecte și deșeuri voluminoase. De asemenea, compania de salubrizare nu va mai colecta deșeurile amplasate lângă recipientele alocate

FOLOSEȘTE PUBELA NEAGRĂ DOAR PENTRU DEȘEURI REZIDUALE: ECONOMISEȘTI SPATIU ȘI RESPECȚI LEGEA

Evită să cumperi alimentele pe care nu le consumi.
În acest fel vei evita să le arunci și o să economisești mai mulți bani.

5. De când se schimbă sistemul de facturare?

ADID Timiș și UAT-urile din județul Timiș analizează schimbările necesare a fi efectuate pentru a oferi o capacitate adecvată nevoilor utilizatorilor precum modificarea frecvențelor de colectare și introducerea de noi tipuri de recipiente sau saci pentru a oferi flexibilitatea necesară utilizatorilor (consumatorii care generează mai puține deșeuri pot utiliza recipiente mai mici decât cele standard). Imediat ce va fi luată o decizie va fi făcută publicitatea necesară și vor fi puse la dispoziția utilizatorilor toate informațiile necesare.

6. Cum se va face facturarea?

Va fi stabilit un preț per recipient per lună (pentru 60L, 80L, 120L, 240L și 1100L). Astfel fiecare gospodărie sau asociație de proprietari va plăti o sumă care va depinde de tipul și numărul recipientelor de colectare folosite.